fbpx
Reading:
STEM: Steeds meer een meisjes-zaak

STEM: Steeds meer een meisjes-zaak

Wetenschap en techniek alleen voor jongens? In welke eeuw leef jij! Steeds meer meisjes kiezen in het middelbaar voor een STEM-richting. Daardoor worden beroepen als ingenieur, laborant ICT-er, wetenschapper of elektricien steeds minder een ‘mannenzaak’. Terecht, want meisjes zijn minstens even goed in die vakken als jongens!

Indrukwekkende cijfers van STEM-meisjes

Hoewel er nog steeds klassen zijn waarin je veel meer jongens dan meisjes hebt, gaat het stilaan de juiste richting uit met het aantal meisjes in een STEM-richting. De laatste cijfers dateren van schooljaar 2018 – 2019. Hun aandeel is nu 31,5%. In het eerste leerjaar van de 3e graad zijn de meisjes zelfs aan de macht met 51%. En ook in het hoger onderwijs kiezen steeds meer meisjes voor een technische, wetenschappelijke of wiskundige opleiding: ze vormen er 40% van de studenten.

Goed nieuws voor én door het STEM-actieplan

Dat die cijfers omhoog gaan komt dankzij het STEM-actieplan dat in 2012 ontwikkeld werd. Een van de doelstellingen was namelijk om méér meisjes voor STEM te laten kiezen. Zo werd het informatiemateriaal over STEM-richtingen en -beroepen aantrekkelijker gemaakt voor meisjes en vertelden verschillende vrouwelijke wetenschappelijke rolmodellen over hun beroep.

Duidelijk met succes, maar het kan altijd beter. Daarom komt er voor de periode 2020 – 2030 een nieuw plan. Wij zijn alvast benieuwd!

Werk genoeg, met of zonder snor!

Vlaamse werkgevers zijn nog steeds op zoek naar mensen met kennis van wetenschap, technologie, techniek en wiskunde. Er is dus meer dan genoeg werk voor toekomstige ingenieurs, laboranten, technici, wetenschapsters en ICT-ers. Op school kiezen voor een STEM-richting is dus een slimme zet, of je nu een snor hebt of niet.

Boeiend? Wie weet woont de volgende X of Y wel bij jou in de buurt! Laat haar gerust dit artikel lezen.

Related Stories