Wat heb je nodig?
- 2 Plastic bekertjes
- Ijskoude alcohol (plaats even in de vriezer voor het experiment)
- Idealiter gebruik je zo zuiver mogelijke alcohol, e.g. van Delhaize (94%). Werkt met ook met ontsmettingsalcohol (70%), maar niet met wodka (40%)
- Koffiefilter
- Water (van de kraan)
- Zout (keukenzout)
- Zeep (Dreft)
- Fruit (experiment met banaan, maar werkt ook met kiwi of aardbei)
- Vork en eetlepel
- Maatbekertje
Wat moet je doen?
Stap 1: Extractie-oplossing maken:
- Doe 1 el zout in een plastic beker
- Voeg 100 ml (warm) water toe
- Meng dit goed door te roeren tot al het zout opgelost is.
- Voeg daarna 10 ml zeep toe (ongeveer 10 keer pompen).
- Meng alles goed door te roeren.
Stap 2: Pulp maken:
- Neem een gepelde banaan en plet deze met een vork tot pulp.
- Breng de bananenpulp over in een bekertje en meng met 5 el van de extractie-oplossing + 100 mL water
(Stap 2b): Extractie van het DNA => deze stap kan overgeslagen worden, maar dan is het aangeraden om in stap 1 warm water te gebruiken
- Meng dit eventjes door te roeren en plaats de beker voor 15 minuten in een waterbad van ongeveer 60°C.
- Roer af en toe.
- Koel het bekertje 5 minuten in ijskoud water, meng ook af en toe door te roeren.
Stap 3: Filtratie:
- Plaats de koffiefilter in een nieuwe plastic beker
- Filter de extractie-oplossing vervolgens door de koffiefilter
- Roer af en toe voorzichtig in het extract om de filtratie wat te helpen
Neerslaan van het DNA:
- Giet voorzichtig (langs de zijkant van het glas) ongeveer evenveel alcohol als filtraat in de beker (van elk 50 mL)
- Laat dit 5 minuten staan op ijskoud water, het DNA zou nu zichtbaar moeten zijn als een witte drijvende massa.