fbpx
Reading:
Zero waste challenge ♳ met Elias Verwilt: easy peasy?!

Zero waste challenge ♳ met Elias Verwilt: easy peasy?!

Hoeveel plastic verbruik je op een dag? Influencer Elias Verwilt deed de zero waste challenge en bespreekt het met STEM-rolmodel Maïté Jiménez Mariné.

Foto: Frederik Beyens

Wat heb je nodig?

  • Eventueel een broer, zus, mama, papa, vriend of een vriendin die aan je challenge wil meedoen. Dit is je challenge-buddy. Meer buddies mogen voor deze challenge ook, en het kan ook iemand zijn die virtueel meedoet!
  • Een tote bag voor iedereen die meedoet  
  • Een smartphone waarmee je verschillende momenten van je dag (en die van je buddy) filmt, zodat niemand kan vals spelen!

Wat moet je doen?

  • Stap 1: Verzin een weddenschap waar jij (en je buddy als je die voor deze challenge hebt) helemaal voor willen gaan. Misschien wil je om 5 euro wedden, of om wie de rest van de week de afwas doet. Of nog iets anders?
  • Stap 2: De uitdaging is om een volledige dag geen plastic te gebruiken. Als je toch een uitzondering wil maken, moet je het voorwerp of de verpakking in een tote bag steken.  
  • Stap 3: Film de momenten van je dag waarop je normaal plastic zou gebruiken. Bijvoorbeeld: als je ‘s morgens je tanden poetst met een plastic tandenborstel. Beslis wat je gaat doen: de tandenborstel in de zak steken of een hele dag je tanden niet poetsen? Of als je beseft dat je favoriete snack in plastic verpakt zit: verpakking in de tote bag steken, of toch maar een appel eten?
  • Stap 4: Op het einde van de dag weeg je de inhoud van elke tote bag. Wie het lichtste gewicht heeft, die wint!

Sinds 01/01/2021 vervangen we de ‘PMD-zak’ door de ‘Nieuwe blauwe zak’. In de blauwe PMD-zak mogen enkel plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. Daar komen nu alle andere plastic verpakkingen bij. Denk maar aan potjes, schaaltjes, bakjes, folies en zakken. De blauwe zak wordt geleidelijk aan ingevoerd in heel België. Ontdek hier wat er nieuw is.

What’s up next? Nog een leuke prank nodig? Volgende keer ontdek je met Nour & Fatma en STEM-rolmodel Inne Michielsen hoe je iemand beetneemt met een glas water!


0 Comments

Geef een reactie

Related Stories