fbpx
Reading:
Internationale dag van meisjes in wetenschap – Drie generaties Belgische vrouwen in dialoog

Internationale dag van meisjes in wetenschap – Drie generaties Belgische vrouwen in dialoog

Wetenschap en technologie hebben talent nodig om de grootste uitdagingen van onze tijd aan te pakken. Helaas kiezen vooral jongens die goed zijn in wiskunde nog steeds voor STEM, terwijl het aantal vrouwen in deze sectoren achterblijft. Kinderen uit kwetsbare groepen en hun ouders zien STEM vaak als onbereikbaar. Om dit te veranderen en het onontgonnen talent bij alle kinderen aan te boren, werd in 2019 #Dasgeniaal opgericht. Een Belgisch consortium van 20 bedrijven en non-profitorganisaties met één doel: 10-14 jarigen inspireren en laten zien hoe dicht STEM bij hun leefwereld staat. Door middel van online challenges in samenwerking met bekende influencers op Tiktok, Snapchat en Youtube, werd al meer dan 3 miljoen mensen bereikt.

Vrouwelijk STEM-talent in dialoog: de toekomst van STEM voor iedereen

Op 7 februari, vieren we de Internationale Dag voor meisjes en vrouwen in wetenschap met een bijzonder evenement: #Dasgeniaal brengt een groep van meer dan 50 inspirerende vrouwen bij elkaar! 15 vrouwelijke STEM-rolmodellen uit Inspiring Fifty, 15 jonge STEM-professionals van partnerbedrijven van #Dasgeniaal  en 15 meisjes tussen de 16 en 20 jaar gaan in gesprek over de toekomst van STEM voor alle kinderen.

Ze bespreken waarom zij hebben gekozen voor een STEM-carrière, welke hindernissen er nog steeds bestaan om meisjes enthousiast te maken voor STEM, hoe we STEM dichter bij hun dagelijks leven kunnen brengen en hoe we meisjes kunnen laten zien hoe ze echt een verschil kunnen maken door middel van STEM bij het oplossen van de grote uitdagingen die op ons pad staan. Bovendien bespreken ze hoe we ouders kunnen overtuigen van het belang van STEM-talent bij hun kinderen.

Vanaf 14u komen we samen voor een rondetafelgesprek en om 16u30 presenteren we de bevindingen. Premier Alexander De Croo zal vervolgens uitleggen hoe hij via het federale beleid meer meisjes aanmoedigt om voor STEM te kiezen. Hij zal onthullen welke ambities hij heeft en wat we kunnen verwachten aan vooruitgang.

Maak kennis met #Dasgeniaal

Wij zijn een Belgische coalitie van 20 bedrijven en non-profit organisaties met als missie 10-14 jarigen te inspireren om voor STEM te kiezen. Door online challenges die aansluiten bij de leefwereld van jongeren, tonen we hen dat STEM voor iedereen is, niet alleen voor de stereotype jongen met aanleg voor wiskunde. Bijzonder richten we ons op meisjes en kinderen uit kwetsbare groepen.

Sinds onze oprichting in 2018 hebben we al 25 STEM video challenges ontwikkeld, en bereikten we meer dan 3 miljoen hits op Tiktok, Snapchat & Youtube in 2020-2023. In 2024 nodigen we net zoals in 2023 bovendien 1000 jongeren uit kwetsbare groepen uit voor een dag STEM ervaringen bij Technopolis en SPARKOH!

Related Stories