fbpx

TotalEnergies

Stap binnen bij TotalEnergies en ontdek hoe ze op een duurzame manier nieuwe plastics maken uit plastic afval.

TotalEnergies wil tegen 2030 30% plastic gerecycleerde of van hernieuwbare origine produceren. Met dat doel onstond het recyclageproject waar Sophie het over heeft in Antwerpen. Normaal gesproken heb je voor de productie van polyethyleen (een plastic) nafta nodig, een grondstof die uit aardolie komt.  Deze nafta wordt in ovens tot zeer hoge temperaturen verwarmd om zeer kleine moleculen ethyleen (monomeren genoemd) te maken, die vervolgens worden gepolymeriseerd (toegevoegd) om zeer grote moleculen (polymeren genoemd) van polyethyleen te maken. Een van de oplossingen die TotalEnergies gebruikt om polymeren, die zeer nuttig zijn in een hele reeks toepassingen zoals voor medisch materiaal, in autos’ of zelfs als isolatie, te blijven produceren terwijl er minder aardolie wordt gebruikt, is om dit te doen op basis van gerecycleerde plastic: plastic afval wordt teruggewonnen en omgezet in een soort olie die in plaats van nafta in de ovens wordt geïnjecteerd.  Zo wordt plastic afval gerecycleerde tot nieuwe plastics. Is dat niet geniaal ?

Wie zijn hun STEMhelden?

  • Sophie (ingenieur is hoofd van het team dat onderzoekt of we olie, afkomstig van plastic afval, kunnen hergebruiken om zo nieuwe plastics te maken. Ze studeerde wiskunde en wetenschappen en was ook erg geïnteresseerd in chemie.

Als kind las ik een boekje over hoe je aardolie kan omzetten in plastic. Toen wist ik helemaal nog niet dat ik later met plastics zou werken. Voor mij is dit zeker een droomjob!

  • José (ingenieur) staat in voor de bouw van de installatie die olie opnieuw tot gerecycleerd plastic maakt. Ook in zijn studies stond de wetenschap centraal.
STE Mhelden Total

Meer weten over

TotalEnergies

Wat kan ik waar studeren?

Je kan met deze vraag terecht in de Onderwijskiezer, de onderwijswebsite van de centra voor leerlingenbegeleiding waar onder meer alle STEM-opleidingen (vanaf het 2e leerjaar) op terug te vinden zijn. Dat geldt voor zowel het voltijds onderwijs, het systeem ​‘leren en werken’ (deeltijds beroepsonderwijs, leertijd, duaal leren) als in het buitengewoon onderwijs.
→ Ontdek het in de Onderwijskiezer

Welke job kan ik later uitoefenen?

Wat wil je later worden? Die vraag heb je vast al vaak gehoord. Maar weet je ook het antwoord? Misschien heb je nog geen idee en dat is helemaal niet erg. Met deze tests (voor volwassenen) zoek je voor jezelf uit welke beroepen goed bij je passen.
→ Ontdek het in Het Beroepenhuis
→ Ontdek het via VDAB

Ga nu al zelf aan de slag met STEM

→ Ontdek de STEM-academie in jouw buurt
→ Experimenteer met de proefjes van Technopolis

STEM-projecten in de klas

Hoe pak ik STEM aan in aan de klas? Hoe blijf ik mijn leerlingen inspireren? Daar geven onze partners van Da’s Geniaal graag een antwoord op. Met ons ruim aanbod aan innoverende STEM-opleidingen en andere STEM-initiatieven voor lager en secundair onderwijs bieden we voor elke leerkracht een aanpak. Samen stomen we jongeren klaar voor de uitdagingen van de 21ste eeuw.
→ Bekijken het scholenaanbod van onze partners

Related Stories

Play

Elia

Hoe geraakt elektriciteit van de windmolens op zee tot bij je thuis? Elia legt het je uit!

Play

Atlas Copco

Wat is perslucht en waarvoor wordt het gebruikt? Stap binnen bij Atlas Copco en ontdek er alles over!